Евродепутатите ще  приемат обновения устав, който засилва правомощията на европейския омбудсман,

...
Евродепутатите ще  приемат обновения устав, който засилва правомощията на европейския омбудсман,
Коментари Харесай

ЕС ще засили правомощията на омбудсмана

Евродепутатите ще  приемат актуализирания правилник, който ускорява пълномощията на европейския омбудсман, на пленарната сесия на 23-24 юни. Преговорният екип на Парламента реализира съглашение за разпоредбите със Съвета и Комисията през май 2021 година след повече от две години застой по досието.

Европейският омбудсман защитава интересите на европейските жители и да проверява случаи, в които има съмнения, че институция или орган на Европейски Съюз е работил в нарушаване на закона или на положителните административни практики. Такива случаи могат да се отнасят да вземем за пример до административни нередности, дискриминация, корист с власт или безучастие.

Обновеният правилник удостоверява правото на омбудсмана да организира следствия освен при съществуване на недоволства, само че и по лична самодейност, изключително при съществени и систематични нарушавания на органи на Европейски Съюз. Правилата регламентират достъпа на омбудсмана до класифицирана информация на Европейски Съюз в хода на следствие. Информация може да бъде търсена и от управляващите на страните от блока.

В пленарен дебат за новите правила на 9 юни в наличието на сегашния европейски омбудсман Емили О‘Райли докладчикът на Парламента Паулу Ранжел (ЕНП, Португалия) съобщи, че омбудсманът би трябвало да бъде „ самостоятелен орган, свободен да работи както сметне за добре “.

Той уточни, че Парламентът, както и другите европейски институции, може и следва да бъде разследван: „ Общо взето ние споделяме: „ Искаме да бъдем обект на контрол, желаеме нашите процедури да бъдат обсъждани “ “.

Договорът от Лисабон дефинира специфична процедура за взимане на решения по отношение на устава на Европейския омбудсман: разпоредбите се изготвят от Европейския парламент, който би трябвало да получи мнение от Комисията и единодушие от Съвета преди окончателното гласоподаване в Парламента.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР